понеделник, 15 август 2016 г.

РЕЦЕПТИ

Рецепта за домашно лепило:

½ чаша брашно, 1/3 чаша вода.Сложете съставките в купа или  друг дълбок съд и
ги бъркайте докато се получи хомогенна смес. Полученото лепило не трябва да бъде нито много течно и воднисто, нито прекалено гъсто. Използвайте лепилото веднага след като го направите.
Неизползваното лепило може да съхраните в добре затворен съд в хладилника за 1-2 седмици.

Рецепта за домашна боя:

Нужни са ви две чаши вода, половин чаша царевично нишесте (количеството може да варира според това колко гъста искате да стане консистенцията), две-три супени лъжици захар и безвредна боя за сладкарски изделия или боя за яйца.
Всички съставки, без боята, се разбиват заедно и се слагат в подходящ съд на тих огън, като се разбъркват периодично. Целта е да се получи еднородна каша без буци. След това изсипвате по малко в толкова бурканчета или друг подходящ съд и добавяте боята.
Разбърквате енергично, докато не оцветите изцяло кашата.

А ако желаете боята ви да е напълно натурална може да използвате продукти за цвят от вашия хладилник:

Зелен цвятот пресен спанак, киселец или магданоз – нарежете стеблата и листата на много ситно, попарете ги в малко количество вода и прецедете.
Жълтшафран – залейте една ч. л. с малко топла вода, оставете го да кисне за около час и прецедете.
Оранжевсок от моркови или смесете жълта и червена боя
Кафявкакао, силно кафе, карамел
Червенсок от червено цвекло, малини, ягоди, вишни. Смачкайте плодовете и прецедете получения сок през марля. Изстискайте сок от червеното цвекло или го настържете на ситно ренде, залейте с малко количество гореща вода и пак прецедете сока.
Лилавсок от боровинки.

Рецепта за цветен грис:

С направените домашни бои можете да оцветите грис, ориз, паста. Изсипете продукта, който искате да оцветите в съд с плътно затварящ се капак или найлонов плик и добавете от домашната боя. Разбъркайте или раздрусайте добре. Когато всички частици се покрият равномерно с „боята“, оставете за 30 минути.

Може да използвате хранителна боя на прах + малко спирт.  Поставете продуктите, боята и малко спирт в плик. Затворете плътно и смесете добре.

Накрая разстелете оцветените продукти върху хартия за печене и изчакайте да изсъхнат напълно.

Направи си сам рециклирана хартия

За целта са нужни: 
непотребна хартия, блендер или кана с миксер, вода, сито, попивателни кърпи.
Листовете хартия се накъсват на дребни парчета и се накисват във вода. Трябва им малко време за да омекнат. След това се прехвърлят в блендер заедно с водата.
Ако сложите повече вода - консистенцията на хартиената супа ще е по фина, съответно вашата домашна хартия ще е с по-гладка текстура.
Когато сместа стане гладка се изсипва върху сито и се притиска равномерно навсякъде. Целта е да се отцеди водата. Може да си помагате с попивателни кърпи, парцали или каквото имате под ръка. Колкото по тънък е рециклираният лист - толкова по бързо ще изсъхне, така че притискайте силно, като разбира се внимавате да не го разкъсате.
Когато изсъхне ще си имате чудесен лист домашно рециклирана хартия, която може да оформите посредством ножица в различни форми. Може да проявите въображение и да прибавите към хартиената смес растения, трева или каквото друго се сетите, за да се получат красиви шарки. Ако рециклирате повече бяла хартия, то и произведението след това ще е с бял цвят. За да добавите желан от вас цвят просто сложете в хартиената супа цветен лист и той ще придаде търсения цветен нюанс.
Рециклираните листове могат да се използват повторно чисто практично - за написване на бърза бележка, любим цитат или др., но ако сте проявили повечко творчество, се получават чудесни материали за домашно направени картички и покани.

Рецепти за пластилин/солено тесто
1. "Варено" солено тесто

1 чаена чаша брашно
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша сол
1 супена лъжица крем тартар(калиев битартарат/винена киселина - продава се в аптеките) или 1 пакетче лимонтозу (тази съствака се използва като консервант)
1-2 супени лъжици олио
Хранителни бои – цветове по желание. Може да използвате и прахообразни сокчета.

Смесете водата, солта, консерванта (крем тартар или лимонтозу), разпределени на толкова порции, колкото различни цветове искате да получите. Поставете всяка от смесите в съд на котлон на ниска/средна температура.Бъркайте през цялото време. Свалете горещата смес преди да заври, добавете желаната боя, мазнината, брашното, разпределено равномерно между порциите (според броя на боите), като не спирате да бъркате.
Бъркайте докато сместа започне да се отделя от стените на съда и вече не лепне. Изсипете пластилина върху масата/дъска. Изчакайте малко да поизстине и омесете. Може да мажете дланите си с олио. Сместа не трябва да лепне.
Може да добавите есенции, брокат, пясък или друки материали с цел допълнителна сензорна стимулация.
Така приготвеният пластилин може да съхранявате в добре затворени съдове или пликове в хладилник доста дълго време. евентуално може да се наложи леко да премесите преди игра.
Може да не оцветявате предварително соленото тесто. След като оформите, оставете да изсъхне за ден-два. След това може да оцветите с домашни, темперни, акрилни или водни бои...

2. Рецепта без термична обработка
4 части брашно
1 част вода
1 1/2 части сол
1-2 супени лъжици олио

Хранителни бои

Смесете водата и солта. Разделете на толкова порции, колкото цветове искате да приготвите. Поставете съответните бои.
Разделете равномерно и количеството брашно.
В средата на всяка купчинка брашно направете "кладенче" и изсипете съответната оцветена смес. Омесете, като мажете ръцете си/накапвате на масата олио.
Готово е, когато топчето тесто вече не лепне по ръцете ви.


Няма коментари:

Публикуване на коментар